Kloning – för och emot.

 

Kloning är att producera genetiska kopior. Hos växter är kloning simpelt och vanligt, varje gång en växt skjuter ut ett sidoskott så klonas den. Hos däggdjur är kloning däremot ovanligt, naturligt så sker detta bara när enäggstvillingar föds. Men under de senaste årtiondena har forskarna lärt sig så mycket om hur man hanterar ägg m.m. att dom kunnat utveckla två sätt att på konstgjord väg kunna skapa klonade djur.

Den ena metoden går i princip ut på att skapa ”fejkade” enäggstvillingar, man gör provrörsbefruktning och sen klyver man det tidiga embryot i två delar, de två delarna förs sen i varsin fostermoder och sen när barnen föds så är dom genetiskt identiska. Denna metod har använts i mer än 20 år, mest i Australien.

Den andra metoden gör de möjligt att klona redan vuxna djur, det första djur som föddes efter en sådan kloning var fåret Dolly.

Uppgiften:

Tänk dig att din familj har två hundar, en som din pappa har som knarkhund i tullen och en som är din mammas lilla älskling.

Tyvärr så är dom väldigt gamla och kommer att dö snart L

Din bror har läst i tidningen att de finns ett bioteknikföretag i Sydkorea som klonar husdjur till folk som vill ha kvar sina djur. Dom har t.ex. klonat en kvinnas pitbull till priset 950,000 kronor.

Kopieringen sker genom att celler från vävnad från hunden har förts in i ägg som sedan inplanterats in i åtta tikar. Nu väntar man på valpen.

Din bror vill som sagt att vi ska klona våra hundar så vi kan ”ha kvar” dom. Men du tycker inte ni ska göra det, hur skulle du argumentera för att ni inte skulle göra de?

Såhär tänker jag:

Visst man får en hund som ser likadan ut, och är lika genetiskt, men dom kommer ju inte bli lika till sättet…

Det kommer ju att bli andra hundar även fast dom är lika genetiskt.

Vi lever annorlunda nu mot förut och de kommer ju att påverka hundarna, det kommer inte alls bli samma hundar, allt runtomkring påverkar ju.

Det är inte säkert att knarkhunden kommer bli en knarkhund och det är inte säkert att dom blir likadana, de kan ju ske en mutation?

Visst är det bra för inom medicinsk forskning kan man hitta botemedel mot sjukdomar genom stamceller. Men de är så emot alla naturens lagar att hålla på och mixtra med människors och djurs natur.

Sen krävs det flera tusen ägg för att klona fram ett levande djur, och i många fall föds de klonade djuren med yttre eller inre missbildningar.

T.ex. forskare tycker att detta är rätt för om en art är utrotningshotad så kan man klona fram fler av den arten. Visst de är en bra tanke, men det blir inte bra i längden, då har ju alla samma gener? De hade ju inte varit bra.

Om kloningen lyckas är de ju toppen men oftast går det ganska fel och många djur och människor dör eller får missbildningar, och det är ju inte kul att leva med missbildningar.

När man klonar någon så förgriper man sig på en människas (eller djurs) fundamentala rättigheter och det är inte etiskt försvarbart

–          Vi kommer inte få samma hundar, dom kommer ha samma gener men inte samma egenskaper… Om vi fortfarande ska ha hundar så får vi köpa nya.

Min helt egna åsikt:

Jag själv tycker att kloning kan va både rätt och fel, men mest fel. T.ex. om en art är utrotningshotad och man försöker få fram mer djur till den arten så är de ju en bra tanke och det skulle ju bli bra om de lyckades men om det inte lyckas så kan konsekvenserna bli ofattbart stora. Egentligen ska man inte hålla på och mixtra med människans natur utan man ska bara låta naturen ha sin gång tycker jag.

Vi är människor och vi har ganska mycket makt, så vi måste värna om naturen och miljön, för både vår skull och djuren och naturens.

/ Thea

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Kloning – för och emot.

  1. storvreta9c skriver:

    Jag tyckte att du hade bra argument och att du skrev din egna åsikt. Informationen du har är bra och det varlagom mycket text eftersom du inte hade med några bilder!/Cecilia

  2. storvreta9c skriver:

    Alldeles för mycket text! Använd bilder/ videon kanske ? Annars bra jobbat!

  3. storvreta9c skriver:

    jag ticker de bra/samal. präktig mycket text

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s