Evolutionens drivkraft

Jag och Caroline ska prata lite om det viktigaste som driver evolutionen vidare.

Det handlar om att den individen som är bäst anpassad till miljön som den lever i överlever bäst. Man måste kunna skydda sig från fiender, skaffa mat och kunna föröka sig, det föds t.e.x betydligt mer ungar än vad som överlever till vuxen ålder.

Inom populationen så är alla individer olika , men ärvs alltid vidare t.e.x längd och formen på näbben, hudfärgen, längden på halsen och mycket mer.

Evolutionens drivkrafter =variationen plus kampen för tillvaron som leder till olika individers framgång. t.e.x. hur många ungar som föds en viss individ får jämfört med andra individer.

Tid är också evolutionens drivkraft, vi vet att universum skapades för 13,8 miljarder år sedan och att jorden skapades för 4,55 miljarder år sen. Det tar tid, men tiden finns i massor.

Vi vet även att ledfossilen var en snabb evolution, alltså funnits under en viss tid och haft en stor geografisk spridning. Kol-14 metoden kan man mäta hur något dött material är.

Det är mutationer som driver evolutionen framåt. Genom att bara en liten liten del av DNA:t förändras kan individen få andra egenskaper. Det finns olika typer av mutationer.
Genduplikation till exempel, gör oftast ingen förändring i sig självt, men gör så att bitar av ganska funktionella gener som i sig inte behövs. De kan göra om sig till nya gener med andra funktioner utan att ersätta de gamla.
Bakterier och vissa växter kan byta ut gener genom plasmider. Plasmid är en ring formad DNA-molikyl. När man byter plasmider kallas horisonell överföring.

// Jessica och Caroline

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Evolutionens drivkraft

 1. storvreta9c skriver:

  Bra förklarat, ni verkade ha fått med allting inom ert område. Det om tid kunde ha varit lite tydligare tycker jag. Annars jättebra 🙂
  //Gabbe

 2. storvreta9c skriver:

  Jag tycker att ni har fått med det mesta, inga nämvärda stav- elelr gramatikfel.
  En sak ni hade kunnat vara tydligare med är att man bara behöver kunna föröka sig för att evolutionen ska drivas vidare, att kunna försvara sig och skaffa mat krävs i sin tur för att kunna föröka sig.
  Jag tycker att i övrigt var det bra.

  //Gustav Ekemark, 9C

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s