Stamceller

Vad är stamceller?

Stamceller är märkliga, ospecialiserade celler vilkas slutliga funktion ännu inte bestämts. De kan utvecklas (mogna) till många olika celltyper genom en process som kallas differentiering.

I de tidiga stadierna av fosterutvecklingen differentierar stamcellerna i embryot till alla celltyper i kroppen – hjärnceller, ben, hjärta, muskler, hud etc.

Forskarna ser stora möjligheter att utnyttja den enorma potentialen hos dessa embryonala stamceller för att behandla många olika sjukdomar. Exempelvis orsakas både Parkinsons sjukdom och Alzheimers sjukdom av skador på vissa cellgrupper i hjärnan. Genom att transplantera embryonala stamceller i den skadade delen av hjärnan hoppas forskarna kunna ersätta den förlorade hjärnvävnaden.

Här är några olika typer av stamceller:

 • Adulta stamceller finns i vissa organ hos vuxna individer och är till viss del specialiserade. Forskarna har hittat adulta stamceller i bland annat benmärg, hud och lever, i fettväv och i hjärnan. Dessa cellers primära uppgift är att ersätta celler som dör eller skadas. Man brukar kalla dem multipotenta.
 • Blodstamceller är exempel på adulta stamceller, som kan utvecklas till vita och röda blodkroppar samt blodplättar. Blodstamceller finns i benmärgen.
 • Embryonala stamceller är de stamceller som utgör det allra första stadiet i embryots utveckling. De är pluripotenta eftersom de i princip kan bilda alla typer av celler. Embryonala stamceller tas ut under den första veckan efter att äggcellen befruktats.
 • IPS-stamceller är kroppsceller som genmodifierats och därmed fått stamcellsliknande egenskaper. Upptäckten gjordes 2007. IPS står för induced pluripotency state.
 • Mesenkymala stamceller — eller bindvävsstamceller är ett exempel på adulta stamceller, som även de finns i benmärgen samt i fettvävnad. De kan bilda ben, brosk och fett och kan hämma immunförsvarets reaktion mot främmande ämnen.
 • Multipotenta stamceller kallas stamceller som finns i viss typ av vävnad eller organ specialiserade att bilda nya celler i just den vävnaden eller i det organet. Finns till exempel i benmärg, hud, lever, i fettväv och i hjärnan.
 • Pluripotenta stamceller. Stamceller som kan bilda i princip alla typer av celler i kroppen. Embryonala stamceller är pluripotenta.
 • Stamcellslinje är en grupp stamceller som odlats fram från ett och samma embryo.
 • Totipotenta stamceller kallas de mest ursprungliga stamcellerna. Den befruktade äggcellen är totipotent eftersom den kan bilda alla celler i kroppen samt ge upphov till en ny individ.

/ David

 
Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Stamceller

 1. storvreta9c skriver:

  bra där David! bra info.

 2. storvreta9c skriver:

  superbra info, lättare att läsa när det är i punktform (tycker jag) / Thea

 3. storvreta9c skriver:

  Bra david , bra information / sandra

 4. storvreta9c skriver:

  Bra jobbat! Gillar dock inte punktforms text, menmen. Lärde mig i vilket fall vad stamceller innebär och det är väl huvudsaken. /Cecilia

 5. storvreta9c skriver:

  Bra info David ! kanonkul att du lägger ner så mycket tid på denan uppgift ! / Emil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s