Plattektonik och fossiler

Varför kan man hitta fossiler från tropiska djur på Gotland?  Anledningen till detta är att jordplattorna har en gång för längesen har suttit tillsammans och bildat ett helt land som kallades Pangea. Det kan man se på kontinenterna, man ser t ex. att Sydamerika passar ihop med Afrika. Då kan av slumpen ett djur som levt i tropiskt klimat hamnat i fossil på nuvarande Gotland.

      Vad är då en fossil? Fossil är förstenade delar av djur och växter. Fossiler blir inkolnade i olika sedimäntära bergarter, det kan t ex. vara lera, sand eller vulkanaska. I fossiler finner man oftast bara de hårdare delarna av ett djur eller en växt, så som skelett, tänder och skal.

 Grand Canyon i USA har en gång i tiden suttit ihop och bara varit platt mark. Av många naturliga anledningar har marken delat sig i en stor spricka och bildat Grand Canyon. I sprickan kan vi idag se olika lager på kanterna som fungerar som en tidslinje då den äldsta tiden är längst ner och den yngsta tiden är högre upp. I kanterna kan man hitta massor med olika fossiler. Längst ner har man bara hittat ryggradslösa djur. Detta tyder på att det en gång var vatten längst ner, då ryggradslösa djur är bra anpassade för vatten.

 Trilobiter är en utdöd djurgrupp som fanns under den tidsperiod i jordens historia som sträcker sig från kambrium till slutet av perm. Det enda spåret av trilobiter som finns i dag är i form av fossil. Trilobita är en klass under leddjuren och är således nära släkt med dagens kräftdjur och insekter. Trilobiterna var en mycket artrik grupp, och inte mindre än 17 000 underarter är idag kända inom Trilobitsläktet.

// Gabriel, Joel, Markus

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Plattektonik och fossiler

 1. storvreta9c skriver:

  Bra där pojkar / sandra

 2. storvreta9c skriver:

  mycket bra pojkar/shahen

 3. storvreta9c skriver:

  fan vad bra jobbat ni är bäst i klassen på det här. riktigt bra!!! /// simon s

 4. storvreta9c skriver:

  Bra info och en bra film /david

 5. storvreta9c skriver:

  Man blir intresserad av faktan när ni ger exempel m.m.
  Bra text och det blev lättar att förstå pga bilderna och filmerna som gav mycket information. /Cecilia

 6. storvreta9c skriver:

  Det var lättförklarat så även för dom som har svårt för att lära sig kan också förstå.
  Håller med Cecilia för övrigt! / Carro

 7. storvreta9c skriver:

  Håller med carro! lättförklarat och lättläst! bra jobbat boys! idil

 8. storvreta9c skriver:

  Jag tycker att det ni hade skrivit om plattektonik och fossiler var intresseväckande, inga nämvärda stav- eller gramatikfel. Lätta att förstå. Mycket bra.

  //Gustav Ekemark, 9C

 9. storvreta9c skriver:

  hääärligt, bra , enkelt och förstå. bilden och videon gjorde det enklare så man kunde få en bild av det hela. BRA 🙂 // Jessica

 10. storvreta9c skriver:

  Inlägget var bra skrivet och gav mig bra insikt i ämnet. Förklarar i detalj hur fossiler bildas och varför ett typ av djur som lever på ett ställe idag kan ha sina fossiler på helt andra ställen. Mycket bra jobbat
  // Oskar

 11. arentuna9c skriver:

  Hej!
  Jag saknar en förklaring till hur fossilerna hamnat på Gotland högt uppe i norr. Finns det även fossiler från tropiska hav på Öland eller i andra delar av Sverige eller är det bara där? Hur kommer det sig ? /Annette

  • storvreta9c skriver:

   Jag vet inte hur Pangea splittrades, men det kanske beror på jordbävningar eller något sånt. Annars så rör sig ju domdär plattorna hela tiden. Men när Pangea splittrades i olika delar så hamnade delen som idag är Gotland i norr, men Gotland har förmodligen legat där det har varit tropiskt klimat innan Pangea splittrades. Framgår inte det i texten? 😮
   Att det finns tropiska fossiler på Gotland så betyder inte det att det finns på Öland eller i norra Sverige, Öland och Sverige kanske alltid har legat i norra delen av världen. Då kan inga tropiska djur ha levt där. Gotland har kanske flyttat sig mer än Sverige och Öland.
   Sen kan det ju vara så att det är precis som Gotland, att Sverige och Öland har legat i tropiskt klimat och också har flyttat sig från söder till norr.
   Hoppas jag förstod dina frågor rätt! :S
   // Gabriel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s